Wat is het verschil tussen switches en routers?
Switches en routers zijn twee belangrijke apparaten wanneer je een netwerk opzet voor je bedrijf. Ze lijken weliswaar op elkaar, maar hebben we degelijk twee verschillende functies binnen het bedrijfsnetwerk. Wat is dus eigenlijk het verschil tussen switches en routers?
Wat is een switch?
Een switch maakt het mogelijk om dingen te delen door alle apparaten binnen een netwerk met elkaar te verbinden, zoals computers, servers en printers. De switch maakt het voor al deze apparaten mogelijk om informatie onderling te delen én met elkaar te communiceren. Gebruik switches die apparaten met elkaar verbinden om een optimaal netwerk voor je bedrijf te bouwen.
Wat is een router?
Een switch verbindt dus meerdere apparaten om een netwerk te vormen. Een router verbindt juist meerdere switches en bijbehorende netwerken om een groter netwerk te vormen. De netwerken kunnen zich op één locatie bevinden, maar ook op meerdere locaties. In veel gevallen heb je meerdere routers nodig om je netwerk te optimaliseren.
Een router verbindt meerdere netwerken, maar zorgt ook voor internettoegang voor de apparaten in het netwerk. Een router verzendt informatie en regelt het verkeer door de meest efficiënte route te kiezen. Dit doet een router in de vorm van het verzenden van datapakketten via een netwerk. Een router bepaalt welk apparaat prioriteit krijgt, maar beschermt ook informatie en verbindt je bedrijf met de wereld. De routers is het kastje dat je vaak verstopt achter een meubel (let er op dat dit mag en niet te warm wordt).
Switches en routers combineren
Switches en routers zijn dus twee onafhankelijke units in je netwerk. Ze hebben beide hun eigen functie in het netwerk. Je moet bij jezelf nagaan welke eisen je stelt aan je netwerk en op basis hiervan de juiste switches en routers kiezen. Hierover lees je hieronder meer informatie.
Waar moet je op letten bij het kopen van een netwerk switch?
Je kunt op een standaard thuisnetwerk tot 254 apparaten aansluiten, maar het is niet aan te raden om de limiet op te zoeken. Toch geeft dit aan dat je het netwerk met zeer veel poorten kunt uitbreiden. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel poorten je nodig hebt wanneer je een switch koopt. Op iedere switch dien je één poort te gebruiken voor de verbinding met je router.
Internetsnelheid en prijs
Snelheid is ook een belangrijke factor. Ik raad je aan om een Gigibit switch te kopen (1000Mbit). Het snelheidsverschil met de Fast Ethernet switch (100Mbit) is zeer groot, terwijl het verschil in prijs juist zeer klein is.
Behalve natuurlijk wanneer je een internetabonnement van 100Mbit hebt. Dan is de stap naar 1000Mbit niet relevant.
Wat is het verschil tussen een managed en unmanaged switch?
Een managed switch heeft meer mogelijkheden en instellingen. Deze kun je vaak via de browser instellen, zoals VLANs, monitoring, Quality of Service (QoS), port configuration en Access Cronol Lists (ACLs). Een unmanaged switch is een simpele switch zonder extra mogelijkheden of functies.
Hoeveel poorten heb ik nodig in mijn switch?
Ook dit is een belangrijke overweging. Er is al een switch verkrijgbaar met 5 poorten. Dit is het kleinste formaat. Dit betekent ook dat je deze gemakkelijk kunt plaatsen bij een bureau, want het is ook een klein boxje.
Aan de andere kant kun je dan ook snel een switch hebben met te weinig poorten. Er zijn daarom ook grotere switches verkrijgbaar met 16, 24 of zelfs 48 poorten. Maak een goede overweging en koop in ieder geval een switch met meer dan voldoende poorten. Maar bedenk je ook dat een switch met 48 poorten een flinke unit is.
Switch met Power over Ethernet (PoE)
In sommige gevallen is het wenselijk om een switch te kopen die stroom levert via netwerkkabels. Bijvoorbeeld bij een IP-camerasysteem. Je hebt dan geen stopcontact nodig bij de camera, omdat de stroom wordt geleverd via de UTP-kabel. Dit scheelt het aanleggen van een stroomkabel naar een moeilijk bereikbare locatie, maar besef je dat beide apparaten (de switch en de beveiligingscamera) dan Power over Ethernet moeten ondersteunen.
Wat is de beste switch?
Er zijn switches die meer doen dan het verbinden van computers. Het is goed om dit in overweging te nemen in het ontwerpen van je netwerk en het aankopen van de apparaten, switches en routers.
Met de functie Quality of Service (QoS) wordt bijvoorbeeld vertraging tegengegaan door bepaald type verkeer te prioriteren. Daardoor verbetert bijvoorbeeld de kwaliteit van real-time functies, wat een belangrijk voordeel is in bijvoorbeeld gaming en VoIP.
Lees verder: Wat is VoIP?
Bovendien hebben de beste switches ook extra functies om het netwerk nog meer te verbeteren, waaronder snelle Gigabit poorten, Denial of Service (DoS) bescherming, VLANs en het monitoren van prestaties.
In veel huishoudens is een simpele switch al voldoende, zonder extra mogelijkheden.
Draadloze switch met Wifi
In sommige gevallen wil je een Wifi access point combineren met een switch. De meeste switches worden echter niet verkocht met een Wifi access point. Een Wifi router beschikt juist wel vaak over een ingebouwde switch met een draadloos toegangspunt voor Wifi.
Switch met USB-poort
Wil je een printer of harde schijf aansluiten op het netwerk? Dan biedt een router met USB-poort een oplossing. Daarmee kun je deze apparaten gemakkelijk verbinden met alle computers in het netwerk.
Ook deze functie zit niet standaard op switches, maar wel op routers. Dit type router beschikt dan over een netwerkswitch en een USB-poort.
Een switch voor buiten
Standaard switches zijn niet bedoeld voor gebruik buitenshuis. De weersomstandigheden, direct zonlicht, hoge of juist lage temperaturen en natuurlijk vocht en vochtigheid kan ervoor zorgen dat een standaard switch snel kapot gaat.
Koop voor gebruik buiten daarom een speciale switch die speciaal is ontworpen voor gebruik buitenshuis en de omstandigheden buiten beter aankan.