Wat is VoIP?

VoIP is een afkorting voor Voice Over Internet Protocol. In andere woorden, VoIP is een telefoondienst via internet. Heb je een goede internetverbinding? Dan kun je telefoondiensten via de internetverbinding uitvoeren, in plaats van via de telefoonkabel. Dit biedt verschillende belangrijke voordelen. Dat is waarschijnlijk de reden dat je dit leest.

Juist in deze tijd biedt VoIP een zeer belangrijk voordeel: de mogelijkheid om op afstand of vanuit huis klantenservice via telefoon te bieden. De klantenservicemedewerkers werken vanuit huis of vanuit een ander land en maken via VoIP verbinding met de klantenservice-telefoonlijn. Ook zijn de telefoonkosten via VoIP vaak lager dan via een traditionele telefoondienst.

VoIP wordt ook wel Voice Over IP genoemd, of IP-telefonie. Het is een principe dat vooral recent opnieuw onder de aandacht is gekomen als een goede oplossing voor een klantenserviceteam die vanuit huis of op afstand werkt.

Hoe werkt VoIP?

De analoge telefoonsignalen moeten worden omgezet in digitale signalen, die vervolgens via internet verzonden kunnen worden. Deze functie kan worden opgenomen in de telefoon zelf (een VoIP-telefoon) of in een aparte box, zoals bijvoorbeeld een ATA.

VoIP met ATA

Gewone telefoon > ATA > Ethernet > Router > Internet > VoIP-service.

VoIP met een IP-telefoon

IP-telefoon > Ethernet > Router > Internet > VoIP-service.

VoIP directe verbinding

Je kunt ook de VoIP-serviceprovider omzeilen door rechtstreeks verbinding te maken met een VoIP-gebruiker. Dit kan problemen opleveren wanneer de VoIP-apparaten zich achter de NAT-routers bevinden.

IP-telefoon > Ethernet > Router > Internet > Route > Ethernet > IP-telefoon

ip telefoon

Wat zijn de voordelen van VoIP?

Dit is waarom steeds meer bedrijven overstappen naar een VoIP-service.

Op afstand werken

Met VoIP-telefonie is er geen vaste verbinding meer nodig tussen het telefoonnummer en de toegangslijn.

Het IP-toestel met eerst worden geregistreerd en aangemeld bij het netwerk, met een gebruikersnaam en wachtwoord. Pas dan is het IP-adres van een telefoontoestel gekoppeld aan het telefoonnummer. Dan kunnen oproepen ontvangen en gemaakt worden met het telefoontoestel. Dit telefoonnummer kan vervolgens ook vanaf een andere locatie worden gebruikt door opnieuw verbinding te maken met een ander IP-adres.

Dit maakt de locatie waarop het telefoonnummer wordt gebruikt dus zeer flexibel. Bijvoorbeeld gedurende de week op de thuislocatie en in het weekend op een andere locatie. Of bijvoorbeeld vanuit een locatie in Spanje, terwijl het een Nederlands telefoonnummer betreft, zodat de medewerker ook het werk vanuit Spanje kan doen. Het telefoonnummer wordt dus losgekoppeld van de toegangslijn. Dit wordt nomadisme genoemd.

Er zit een belangrijke kanttekening aan nomadisme. Noodoproepen worden niet goed verwerkt omdat de locatie van het IP-adres varieert. Daardoor blokkeer de meeste telefoonaanbieders nomadisme. Dit is ook de reden waarom internettelefonie-diensten geen noodoproepen (kunnen) toelaten, zoals bijvoorbeeld Skype. Om wel correct noodoproepen te kunnen afwikkelen moet de locatie van het IP-adres specifiek zijn.

In grote klantenservicecentrales wordt er vaak gebruikt gemaakt van breedbandverbindingen via het netwerk van de telefonieaanbieder. Zij hoeven daarom publiek nomadisme niet te gebruiken. Toch kunnen ze binnen het bedrijf wel nomadisme gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer op verschillende locaties binnen het bedrijf kan werken of kan thuiswerken. Ook dit geeft problemen met noodoproepen en hiervoor bieden telefonieaanbieders specifieke oplossingen.

De kwaliteit van VoIP

Er is geen verzwakking meer bij digitale telefonie, waardoor de ruis wordt beperkt tot kwantiseringsruis. De audiobrandbreedte is echter nog steeds beperkt tot 300 tot 3400 Hz als gevolg van het gebruik van PCM codec. Bij IP-telefonie kan er nog steeds sprake zijn van ruis en verzwakking, maar met minder lijnbandbreedte en toch een grotere audiobandbreedte. Het is goed om hierbij te vermelden dat de beschikbare bandbreedte van het IP-netwerk gedeeld moet worden met andere gebruikers van data. Dit kan ervoor zorgen door de doorloop niet optimaal en constant is.

Omdat de gebelde verwacht dat er een verbinding met een telefoon is, wordt deze ervaring ook zoveel mogelijk geboden met een VoIP-verbinding.

kabels ip telefoon

Bekabeling bij VoIP-telefonie

De computer en telefoon kunnen worden aangesloten op één poort, waardoor er in een kantoor minder kabels hoeven te worden gelegd. De telefoon moet hiervoor gebruikmaken van een netwerkpoort of een aparte ethernetswitch. De meeste VoIP-telefoontoestellen hebben daarom een ingebouwde 1-poorts ethernetswitch, waarmee zowel het dataverkeer als spraakverkeer wordt verzonden via verschillende VLAN’s.

Verschillende mogelijkheden van een VoIP-verbinding

Er zijn verschillende interessante voordelen aan het gebruik van Voice Over IP-diensten. Er kan bijvoorbeeld door meerdere personen gezamenlijk worden gewerkt aan een gesprek gedurende een videomeeting. Ook kunnen er koppelingen worden gemaakt van databases en gedeelde bestanden. In veel gevallen kunnen deze flexibiliteit en mogelijkheden belangrijker zijn voor bedrijven dan de kostenbesparing door het gebruik van VoIP.

Kosten besparen met VoIP

Een bedrijf die verschillende vestigingen kan veel voordeel halen uit VoIP-verbinding door met een VoIP-verbinding een verbinding te maken voor dataverkeer en meetings. Dit gaat natuurlijk samen met een belangrijke kostenbesparing.

Ook zijn de kosten van meetings via een VoIP-verbinding vaak aanzienlijk lager dan via de traditionele telefoonverbinding, vooral bij internationale gesprekken met klanten of andere vestigingen van het bedrijf.

Stabiliteit van VoIP

Net zoals de telefoonverbinding, kan ook de internetverbinding wegvallen. Dit is zeer lastig. Het voordeel van een VoIP is dat de verbinding naar buiten toe kan worden voortgezet via het 4G en 5G netwerk, om toch een stabiele verbinding te waarborgen.

Nadelen VoIP

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan VoIP. Dit zijn de belangrijkste nadelen:

  1. Storingsgevoelig. Wanneer de internetverbinding hapert, hapert ook het telefoongesprek en het beeld. Een telefoongesprek via kabel is hier minder gevoelig voor.
  2. Elektriciteitsaansluiting. Toestellen met VoIP hebben vaak een vaste aansluiting nodig met het elektriciteitsnetwerk, terwijl een traditionele telefoon dit niet altijd nodig heeft.

VoIP toepassen in jouw bedrijfsomgeving

Heb je interesse in een VoIP oplossing in jouw bedrijf? Ik raad je aan om een ICT-serviceverlener in te schakelen die je advies op maat kan geven over de toepasbaarheid, voordelen en nadelen van VoIP voor specifiek jouw bedrijf en bedrijfsvoering. Meer tips voor developers.